Answer: Rs. 2206.75
Solution:
By using direct formula of simple interest:\(SI=\frac{PTR}{100}\)
P=14000 R=?, T=3,SI=Rs 2100 by solving we will get R=5%
Now use \(Amount=P(1+\frac{R}{100})^n\)
Use R=5% then we will get A= Rs. 16206.75
compound interest=A-P =16206.75-14000=Rs. 2206.75, so the compound interest earned=Rs. 2206.75
Answer: Rs.520
Solution:
SI for first 6 years : P----130
SI for next 6 years for triple of principal amount: 3P------390
Total interest end of 12th year :-----520
so, the answer is: RS 520
Answer: Rs 2520
Solution: Principal (here, the amount) = Simple Interest x 100/ Rate x Time = 1575 x 100/5 x 12.5 = Rs.2520. Ans.
Answer: 2 yrs
Solution:
By using direct formula of simple interest:\(SI=\frac{PTR}{100}\)
P=1000 R=7%, SI=140,T=? by solving we will get 2 Years
Answer: Rs. 750
Solution:
SI for first 6 years : P----250
SI for next 6 years for double of principal amount: 2P------500
Total at the end of 12th year : ------750
so, the answer is: RS 750
Answer: Rs.1200
Solution:
SI for 10 years is: Rs. 600
SI for first 5 years : P----300
SI for next 5 years for triple of principal amount: 3P------900
Total interest end of 10th year :-----300+900=1200
so, the answer is: RS 1200
Answer: NIL
Solution:
The total amount he wants to deposit =300000
let the amount deposit in bank =x
and in post office = Rs (300000-x)
he earned 2000 rupees monthly interest, for 1 year he he earned 12*2000=24000
By using simple interest formula
10% in post office+6% in bank =24000
\(\frac{10*(300000-x)*1}{100}+\frac{6*x*1}{100} = 24000\)
By solving the above equation we get x=150000
so, he invested 150000 in bank and 150000 in post office. hence the difference is NIL
we provide shortcuts and lot of tricks to solve Simple Interest, so that these tricks are useful to simplify the Simple Interest questions in less time
in todays competetive world companies conducts written exam to select right candidates, in those written exams thye most common section is Aptitude and Simple Interest
Eqans provides you lots of fully solved Aptitude questions and answers with explanation. Fully solved examples with detailed answer description, explanation are given and it would be easy to understand. All students, freshers can download Aptitude quiz questions with answers as PDF files and eBooks.
You can easily solve all kind of questions based on Aptitude by practicing the exercises (including shortcut methods to solve problems) given below.
you can solve this questions by taking help from eqans experts team
First of all learn all the basics of Simple Interest and test your skills on that field by taking different example and online mock exams, here we provide all kind of information with examples to prepare for Simple Interest, by taking our online examples you can prepare for Simple Interest test in 10 days easily
generally all the fields in Aptitude are important to learn, we cant expect question from a particular field, its better to learn from all the topics.
Answer: Rs.800
Solution: We have interest for fifth year as 1200 – 1120 = Rs. 80 Since interest is same for all the years Hence, we can say that interest for 4 years will be 80 × 4 = 320 Hence, amount at the starting of time = 1120 – 320 = Rs. 800